Zomer in Espoo - Reisverslag uit Espoo, Finland van Olivia Lanning-van Noort - WaarBenJij.nu Zomer in Espoo - Reisverslag uit Espoo, Finland van Olivia Lanning-van Noort - WaarBenJij.nu

Zomer in Espoo

Door: Olivia, Andre, Nikki, Thomas & Sem

Blijf op de hoogte en volg Olivia

22 Juni 2005 | Finland, Espoo

Terve,

Het is hier aardig aan het zomeren. Minstens zo warm als bij jullie in Nederland en even zonnig. We zijn al een aantal keren naar het strand geweest en in de tuin is al een aantal keren het 'zwembad' gevuld met water. Dit is het betere leven! Ineens is ook alles groen en bloeit er overal in de tuin wel wat.
Gelukkig valt het met de muggen tot nu toe mee. Je gaat niet echt voor je plezier na 21.00 uur buiten zitten maar toch. In de slaapkamers en in huis zitten ze (nog) niet. Volgens de Finnen was het een 'goede winter'. Goed voor ons, slecht voor de muggen. Gelukkig maar. In de tuin werken s'avonds is geen optie meer; dan word je wel lekgeprikt.

Het is hier nu zo'n beetje de hele nacht licht. Alleen ergens tussen 24.00 en 02.00 uur is het schemerachtig donker. Daarna begint de zon alweer te schijnen. Niet dat we dit nu heel vaak mogen meemaken maar af en toe is er wel een kind wakker rond die tijd en kunnen wij het ervaren. Het is niet zozeer dat je er niet van kunt slapen ofzo (daar zijn tenslotte de gordijnen voor) maar je hebt s'avonds niet echt het idee dat het al laat is. Oftewel bedtijd is elke keer weer een schok. Doordat het nog steeds zo licht is heb je niet door dat het bijvoorbeeld al 23.00 uur is.
A.s. vrijdag wordt het 'Janussa' (midzomerfeest) gevierd. Dit wordt altijd op de vrijdag die het dichtst bij 21 juni ligt gevierd. Voor de Finnen betekent dit dat ze vrijdagmiddag richting vakantiehuis vertrekken met familie en vrienden en dat ze met hapjes, drank en sauna deze festiviteit vieren. Het schijnt dat de stad dan helemaal is leeggelopen. Wij zullen het hier maar meemaken bij gebrek aan vakantiehuis...

Nakemiin,

• 25 Juli 2005 - 06:07