Zomervakantie in Viljakkala
Door: Olivia, Andre, Nikki, Thomas & Sem
Blijf op de hoogte en volg Olivia
02 Augustus 2005 | Finland, Espoo
Onze zomervakantie hebben wij in Finland doorgebracht. In Viljakkala, een plaatsje zo'n 35 km van Tampere dat op zijn beurt zo'n 2 uur rijden ten noord-westen van Espoo ligt.
Wij hadden een mokki (vakantiehuisje) gehuurd aan een meertje (lake Kyrosjarvi). Dat bleek een vrij luxe mokki te zijn met eigen hout-sauna en enorme BBQ. De weergoden waren ons goed gezind en de eerste week was het tropisch warm. Met kleine kinderen en een strand is het moeilijk raden waar wij de hele week te vinden waren!? Precies, op het strand en/of in het water. Het was een zandstrand (dat uitzonderlijk is voor Finland want het meeste heb je hier rots en nog eens rots) dat geleidelijk aan dieper werd (ideaal voor kleine kinderen dus). Met dat zand kun je in tegenstelling tot het zand bij Noordwijk heel slecht zandkastelen bouwen. Het zand is veel grover van structuur en blijft moeilijk staan. Desondanks kun je er natuurlijk wel kuilen en bergen in maken. Vooral Sem was goed in het verplaatsen van zand.
Het water was lekker van temperatuur en kraakhelder. Kortom de ideale vakantiemix. We hebben heerlijk gerelaxed en verder niets gedaan of ondernomen.
De tweede week was het weer iets minder. Ideaal om wat van de omgeving te zien. We zijn bijvoorbeeld een dagje naar Tampere geweest. Tampere is Finland's tweede stad en ligt ingeklemd tussen twee meren. Van oudsher was het een stad met papier- en textielproductie. Deze fabrieken met hun schoorstenen van rode baksteen stonden middenin de stad en zijn tegenwoordig omgetoverd in leuke restaurantjes, boetiekjes en musea. Dat geeft een nostalgisch aanzien van de stad maar is ook heel erg gezellig. Een hele leuke stad.
We zijn ook nog een dagje om lake Kyrosjarvi gereden. Het meer is niet zo heel erg groot maar het was een leuke rit. Onderweg gepicknickt en in Ikaalinen gestopt om het centrum te bekijken. Een klein stadje met idyllische houten huizen en verschillende parken. Er was ook een Spa (de grootste van Scandinavie) die we later in de week toen het heel erg hard regende nog voor een paar uur bezocht hebben.
Ook zijn we bij een collega van Andre langsgeweest die een eigen mokki daar in de buurt hadden. Zij hebben aangeboden dat wij hun mokki mogen gebruiken voor een weekend. het bleek een gezellig huis aan een eigen meertje. Dat aanbod moeten we dus zeker een keer accepteren.
Met de muggen is het ons alleszins meegevallen. Misschien dat we er 3 hebben gezien. Daarentegen hebben wij wel hordes steekvliegen gezien en horzels. Dat was vooral op het strand vrij lastig want die kunnen gemeen prikken.
Op de terugweg hebben wij in Kalvola de 100 jaar oude Iittala glasfabriek en het glasmuseum Iittalan Lasikeskus bezocht met een uitgebreide expositie van oud en modern glaswerk. Er was een glasblazer aan het werk zodat wij de kunsten van het glasblazen met eigen ogen konden aanschouwen. Hele mooie (en dure) dingen maken ze daar.
Ook hebben wij Hameenlinna aangedaan. In Hameenlinna staat aan het water een door een gracht omgeven burcht uit de 13e eeuw. Het is een van de best behouden monumenten van de middeleeuwse architectuur van Finland en een bezoek waard. De burcht is een tijdje gevangenis geweest en momenteel in gebruik als museum. Ook kun je er trouwen en andere feestjes houden.
Tijdens de vakantie is Nikki haar tweede loszittende tand verloren. De nieuwe 'grote-mensen-tand' zit er al. Sem heeft er in de vakantie maar liefst 1 tand bijgekregen. Hij zit nu op een totaal van 3 tanden! Daar moeten er dus nog een paar bijkomen.
Na twee weken Viljakkala weer terug in ons eigen huis. Het voelde wel een beetje vreemd om terug te keren naar ons huis in Espoo. Ook dit huis blijft nog steeds een beetje voelen als een vakantiehuis.
Nakemiin.
04 Augustus 2005 - 06:53
Tineke:
Leuk om van jullie finse vakantie te lezen, deed me natuurlijk aan onze vakantie daar denken. Tampere en het glasmuseum bijv. De burcht hebben we -naar nu blijkt jammer genoeg - gemist ivm tijdgebrek toen.
Groet ook van Gerard en knuffel de kids.
Tineke -
05 Augustus 2005 - 19:48
Ineke:
Teve!
Super zo'n vakantie ín eigen land'! Jullie hebben dus echt vakantie gehad, lekker relaxen met lekker weer en kinderen die het naar hun zin hebben. Wat wil een mens nog meer! En jullie zetten de vakantie, of tenminste het vakantiegevoel nog voort in ESPOO. 't Lijkt mij een mooi land, alleen die steekbeesten trekken mij niet zo.
Lekker dat jouw arm weer hersteld is, Olivia!
Groeten -
10 Augustus 2005 - 18:01
Ko & Janny:
Jullie vakantie in "eigen" land klinkt goed en ziet er goed uit en bovendien prachtig wee!! Inderdaad de steekvliegen en horzels zijn dan minder geslaagd.
Gaat het goed met de arm
Olivia en bij Nikki en Sem de komende en gaande tanden ook o.k.? Hier wat herfstachtig, maar in o.a. Helsinki regent het enorm zien we bij de spelen via de tv!
Groeten