Weekend Tallinn
Door: Olivia en André
Blijf op de hoogte en volg Olivia
24 Oktober 2005 | Finland, Espoo
Het is geen weekendje Sint-Petersburg geworden maar een weekendje Tallinn. Het was zo'n gedoe om visa's te regelen en de trip zelf dat we dat wel een andere keer doen. Een tripje naar Tallinn is een stuk makkelijker wat dat betreft. Je neemt de boot en 1 uur en 40 minuten later sta je aan de overkant van de Finse golf, in Estland. En het ging er ook om dat we samen weg waren en dan maakt het eigenlijk niet zoveel uit waar je dan bent. Lekker in een restaurant eten zonder kinderen en vooral uitslapen. Het ontbijtbuffet duurde tot 11.00 uur en wel haalden het elke keer net!
Tallinn is een gezellig Middeleeuws stadje waar vanuit Heslinki heel veel dagtrips naartoe gaan. Het oude centrum van Tallinn met de belangrijkste bezienswaardigheden is dan ook in een dag wel te belopen.
Het oude centrum telt vele kerken waarvan we de meeste wel gezien hebben. Er is een mooie Russisch Ortodoxe kerk. Net als de kerk in Helsinki is deze ook rijkelijk met goud versierd en indrukwekkend met schilderingen. Opvallend was dat de mensen in deze kerk net zo chagrijnig zijn als die in de Russische kerk in Helsinki. Ik struikelde bijvoorbeeld over een kleed en draaide me vervolgens om om het puntje weer recht te leggen zodat de volgende er niet over zou struikelen. Meteen kwam er een russin naar mij toen en gebaarde dat ik uit mijn doppen moest kijken. Terwijl er toch echt niets aan de hand was. Als je ook maar naar je fototoestel kijkt (het is verboden om foto's te maken), dan kijken ze je al boos aan. Afijn, de kerk was wel mooi.
Bij een andere kerk (St-Olaf's church) mocht je de toren beklimmen. De originele torenspits was zo'n 150 meter hoog en was destijds de hoogste in Europa. Vaak is hij afgebrand en tegenwoordig is hij nog maar 120 meter maar nog steeds duidelijk aanwezig in de skyline van Tallinn. Enigszins misselijk werd je wel als je boven stond. Het was een vrij smalle richel die ze gebouwd hadden en je kon maar 1 kant oplopen want ruimte voor tegenliggers was er niet. De beloning was wel een heel mooi uitzicht over de stad en de omgeving.
Als je rondloopt in Tallinn heb je eigenlijk ogen te kort. Soms zie je pas details nadat je 3x door dezelfde straat bent gelopen. Een mooi versierde deur, een gekke dakgoot, een versiering op de muur, etc. De sfeer is erg gezellig en vriendelijk en we hadden enorm gebofd met het weer. Een strakblauwe lucht met een zonnetje. Net iets te koud om op een terras te eten maar een kop koffie lukte nog wel. Over de restaurants niets dan lof. Daar hebben wij echt geluk mee gehad. Of zou het sowieso wel smaken als je samen bent...
Toen we rondliepen zagen we een aankondiging voor een jazzconcert van het Monty Alexander trio. Het bleek dat er nog wat kaarten over waren dus s'avonds zaten wij in de plaatselijke schouwburg tussen de burgers van Tallinn een jazzconcert te beluisteren met op de drums een Nederlander.
In Estland doffen de mensen zich nog erg op als ze naar het theater gaan dus het was leuk om mensen te kijken.
Nadat we het centrum al 5 à 6x hadden doorkruist was het tijd om weer naar huis te gaan en opa en oma af te lossen. Die hadden het in onze afwezigheid prima naar hun zin gehad.
Toen we terugkwamen was het hele huis versierd en stond de taart klaar (ik was op zaterdag jarig maar omdat we toen weggingen besloten we maar net te doen voor de kinderen of ik op maandag jarig was). Ik heb mooie tekeningen en een heleboel mooie cadeaus gekregen. Leuk om zo weer thuis te komen.
Näkemiin
25 Oktober 2005 - 11:50
Tineke:
Ja gezellig was het destijds toen wij er waren ook in Tallinn en ook wij hadden toen een groot concert ( Bruce Springsteen ) maar dat maakten we live vanuit onze hotelkamer mee. Waar wij last van hadden was al die aangeschoten en dronken Finnen die er rond liepen !
Hoe het zij : fijn dat het gelukt is samen er even tussen uit te gaan.
Groet T en G -
26 Oktober 2005 - 16:42
Ko & Janny:
Genoten van de foto`s en het verslag van jullie
weekend naar Tallinn.
Maar............ alsnog gefeliciteerd met je verjaardag Olivia!
Groeten uit een enigszins
voorjaarsachtig Brabant!