Koninginnedag 2006
Door: Olivia, André, Nikki, Thomas & Sem
Blijf op de hoogte en volg Olivia
12 Mei 2006 | Finland, Espoo
Terwijl heel Finland zich opmaakte voor Vappu (1 mei) gingen wij aan de slag voor Koninginnedag. Aangezien we het vorig jaar op school hadden gevierd wilden we het dit jaar bij ons thuis vieren. Reden: wij kunnen Nederlandse televisie ontvangen.
Wij hadden dus de Nederlanders die wij hier kennen uitgenodigd om bij ons thuis de Koningin te komen bekijken (niet iedereen heeft hier de mogelijkheid om Nederlandse televisie te kijken). Wat heeft ze aan, hoe ziet Maxima eruit, welke stad bezoeken ze, etc. Altijd leuk om over de tong te laten gaan. Klaarblijkelijk vond iedereen het een goed idee want op Koninginnedag zaten wij met 10 volwassenen en 17 (!) kinderen in huis.
Waren wij even blij dat het net enigszins lente geworden was want om 17 kinderen in de leeftijd van 3 maanden tot 10 jaar in het huis rond te hebben rennen was anders geen succes. Met onze geweldige achtertuin hebben we de kids toen eigenlijk weinig gezien. Die gingen meteen op speurtocht, schatten zoeken en levend stratego spelen.
Wat de volwassenen betreft: iedereen had iets te eten meegenomen. Eerst taart, toen soep en daarna een BBQ met salade. Zelfs de oranjebitter was aanwezig. Perfect. Heel informeel. Iedereen deed een beetje zijn eigen ding terwijl ondertussen de televisie aanstond en wij Beatrix met familie in Zeewolde mochten aanschouwen. Ook nog leuk trouwens dat ze in Zeelwolde was nu onze (schoon)ouders daar sinds enige tijd een vakantiehuisje hebben. Het centrum kwam ons heel bekend voor.
Van onze Finse buurman mochten wij in zijn vlaggemast de Nederlandse vlag hijsen en iedereen had zoveel mogelijk oranje aangetrokken. Toch een beetje Koninginnedag hier in Finland. Misschien volgend jaar een een heuse vlooienmarkt erbij...
Dat van die 17 kinderen is nog wel apart: 17 kinderen op 10 volwassenen. Wij kennen geen enkel Nederlands stel hier in Helsinki en omgeving dat geen, 1 of 2 kinderen heeft. Elke Nederlander die hier zit heeft tenminste 3 en vaak 4 kinderen. En hebben ze er eens 2 als ze aankomen in Finland dan zit de derde er al aan te komen.
Afijn, een geslaagde happening. De volgende dag of eigenlijk de dag erna was het Vappu in Finland. Zoals ik vorig jaar al schreef gaan de Finnen met Vappu uit hun dak. Het begint de avond ervoor als alle studenten een beeld in de haven (Havis Amanda) van een schrobbeurt voorzien. Daarna draagt iedereen een witte pet (die krijg je als je de middelbare school hebt afgemaakt). Op Vappu zelf gaat elke Fin met pet naar buiten om ergens in het park te gaan picknicken met zoveel mogelijk drank. Afgezien van de grote hoeveelheid dronken Finnen is het een grappig gezicht om zoveel mensen met een zelfde witte pet op te zien lopen c.q. staan.
Op 1 mei wordt door de Finnen ook een beetje het einde van de lange winter weggedronken en het feit gevierd dat het nu eindelijk lekker weer gaat worden. Inmiddels is alle sneeuw verdwenen en hebben wij hier tropische temperaturen. De natuur is in een kleine 2 weken volledig en explosief groen geworden en er staan zowaar overal bloemen.
EINDELIJK.
Näkemiin.