Flag days in Finland - Reisverslag uit Espoo, Finland van Olivia Lanning-van Noort - WaarBenJij.nu Flag days in Finland - Reisverslag uit Espoo, Finland van Olivia Lanning-van Noort - WaarBenJij.nu

Flag days in Finland

Door: Olivia, André, Nikki, Thomas & Sem

Blijf op de hoogte en volg Olivia

04 Juni 2006 | Finland, Espoo

Terve,

In Nederland hijsen we de vlag op een dag waarop een lid van het Koninklijk Huis jarig is of op een dag die op de een of ander manier gerelateerd is aan de herdenking van de oorlog. En dan nog vaak alleen door de overheid. Particulieren hijsen vaak alleen de vlag op koninginnedag.

Hier in Finland wordt er om de haverklap de vlag gehesen. Het staat in de wet dat er op speciale dagen bij openbare gebouwen de vlag uitmoet. Dit moet zelfs op zon- en feestdagen zodat er altijd iemand van de gebouwendienst op pad moet om overal de vlag te hijsen en te strijken.

Het is voor een buitenstaander niet meer te volgen wanneer nu de vlag uitmoet. Enkele voorbeelden van de Finse kalender:

- 1 mei: Vappu dag (dag van de arbeid)
- 2e zondag in mei: Moederdag
- 12 mei: geboortedag van een oud staatshoofd: Snellman
- 4 juni: geboortedag van een ander oud staatshoofd en soldaat: Mannerheim, tevens viering van de Finse soldatentroepen
- 21 juni: Midsummerday, tevens dag van de Finse vlag
- 6 juli: geboortedag van de dichter Leino, tevens de viering van "gedicht en zomer" (!)

En ga zo maar door. Elke geboortedag van een "beroemde" Fin wordt aangegrepen om de vlag te hijsen.

Maar niet alleen de openbare gebouwen doen hier aan mee. Ook heel veel particulieren en bedrijven hijsen de vlag op deze speciale dagen. De Finse woonwijken zijn vaak zodanig ingericht dat er 1 vlaggemast staat voor een bepaalde wijk.

Kortom volop blauw-en-wit in het dagelijkse Finse straatbeeld.

Hoe men het doet met het hijsen bij zonsopgang en het strijken bij zonsondergang moet ik nog eens navragen... De zon gaat momenteel op om 04.05 uur en onder om 22.35 uur !!

Näkemiin.