Pasen in Nederland - Reisverslag uit Espoo, Finland van Olivia Lanning-van Noort - WaarBenJij.nu Pasen in Nederland - Reisverslag uit Espoo, Finland van Olivia Lanning-van Noort - WaarBenJij.nu

Pasen in Nederland

Door: Olivia, André, Nikki, Thomas & Sem

Blijf op de hoogte en volg Olivia

04 Juni 2007 | Finland, Espoo

Terve,

Aangezien Pasen en Opa van Noort zijn 65e verjaardag dit jaar zo'n beetje samenvielen, was het een mooie gelegenheid voor ons om een lang weekend naar Nederland te gaan. Aangezien vrijdag hier in Finland geen officiële vrijde dag is en de dag van de verjaardag op dinsdag viel (ook al geen vrije dag...) moesten wij de juf van Nikki lief aankijken om haar van school te mogen halen. Gelukkig was dat geen probleem en konden wij dus een echt lang weekend weg.

Toch elke keer weer lekker om even Nederlandse dingen te doen: even de AH binnen of even een broodje kroket eten! Of even naar een Nederlandse kapper. Even normaal kunnen uitleggen zonder handen en voeten dat je het echt kortgeknipt wil hebben. Die Finse kappers kunnen het naar mijn mening nooit helemaal kortknippen. Er blijft altijd teveel haar op de jongenskoppies staan terwijl je toch duidelijk probeert aan te geven dat het echt kort moet. Nou ja, de familie zien, en dat bij deze bijzondere gelegenheid, was uiteraard het belangrijkste.

De kinderen hadden zich flink uitgeleefd voor opa's verjaardag door alledrie een heus schilderij te maken. Een echt canvas doek was beschilderd met echte verf. Het waren drie kunstwerkjes geworden (zei de bevooroordeelde moeder). Leuk om het verschil in 'tekenontwikkeling' te zien: Nikki met een natuurgetrouwe voorstelling, Thomas met een abstracte tekening en wat geklodder van Sem. Ze hadden als enige opdracht meegekregen dat echt het hele doek gekleurd moest zijn; er mocht geen stukje canvas wit zijn gebleven. En dat is ook aardig gelukt. Volgens de kinderen was opa er erg blij mee.

Vergeleken met Finland was het met Pasen in Nederland prachtig mooi weer en we gingen van de winterjassen ineens naar 'zonder jas buiten'. Dat was even wennen maar wel lekker. Het viel ook weer op hoe groen het in Nederland in de lente is. De lente is in Finland eigenlijk heel kort, een non-seizoen. Het duurt hier eeuwig voordat de bomen blaadjes beginnen te krijgen of voordat er tulpen uit de grond komen. Gewoon gras is hier sowieso vrij zeldzaam. Het oogt dus veel groener en bloemiger in Nederland dan hier. Dat maakte de terugkomst wel weer erg 'bruin'.

Opa en oma waren ook bereid om ook nog een avondje op te passen zodat wij gezellig in Leiden uit eten konden gaan met andere jarige jobben: Daan en Henk-Jan. Heel erg gezellig. Leuk restaurant ook.

Näkemiin.

• 05 Juni 2007 - 15:22

Ineke:

Soms lijkt het dat je gewoon een tijdje weg moet zijn uit Nederland om dingen beter te waarderen, zoals de groei en bloei in de lente.
    Alle opa's en oma's natuurlijk blij met jullie komst, vooral de jubilaris!
    Herkenden de Finse vriendjes de jongens nog wel met hun korte koppies?
    Nu op naar de (laatste-in-Finland?) zomer!