Herfst in Espoo
Door: Olivia, André, Nikki, Thomas & Sem
Blijf op de hoogte en volg Olivia
04 Oktober 2007 | Finland, Espoo
Het is overduidelijk herfst in Espoo. Te merken aan de overdadige regenbuien en het grauwe weer maar bovenal aan de mooie herfstkleuren. "Ruska" noemen de Finnen deze korte periode. De periode waarin het bos veranderd van een groen geheel in een groen, goudgeel, rood, oranje en bruin schilderij. Waanzinnig mooi. Vooral omdat er nog zoveel groene naaldbomen blijven staan die zo mooi contrasteren met het rood en geel.
In de Helsinki Sanomat van vorige week stond zelfs een heel artikel dat de kleuren dit jaar veel dieper zijn dan vorig jaar. Dit ondanks of dankzij het regenachtige weer. In de paar zeldzaam mooie zonnige dagen met blauwe luchten ben ik er zelfs met mijn camera op uitgetrokken om een en ander vast te leggen (zie de foto's).
De regen heeft ook voor een overdaad aan paddestoelen gezorgd. Weer allemaal andere soorten dan de eetbare van afgelopen zomer. Met de kinderen zijn wij vaak in het bos gaan lopen om te tellen hoeveel verschillende soorten wij weer konden ontdekken. Wij kwamen makkelijk aan meer dan tien verschillende soorten paddestoelen. Aangezien wij toevallig net een boek van Pinkeltje aan het voorlezen zijn werd elke paddestoel bestudeerd op mogelijke bewoners (heel grappig).
Sinds kort worden wij in het Engels op de hoogte gehouden van het wel en wee in Helsinki en Finland. Het wereldnieuws kregen wij wel mee via de schotel maar het specifiek op Finland gericht nieuws ontbrak ons. Op verschillende websites zijn er uiteraard wel artikelen te vinden maar dan heb je toch slechts de grote lijnen. Nu is er een wekelijkse krant die allerlei lezenswaardigheden over onze directe omgeving samenvat. Ideaal. De Helsinki Times. Dat hadden ze twee jaar geleden al moeten hebben naar mijn mening. Als je de taal niet meekrijgt dan heb je toch niet het idee dat je alles meekrijgt wat er gebeurd in een stad of wat er te doen valt in het weekend. En nu wel. Kunnen wij nog actiever worden....
Näkemiin.
05 Oktober 2007 - 14:18
Ineke:
Prachtige kleuren en paddestoelen zeg! Geniet er nog maar lekker van, straks is alles weer in wintertooi.
Hier begint de herfst voorzichtig met een enkel gekleurd blad en een paar paddestoelen.
Groeten, Ineke