Koningin Beatrix in Oslo
Door: Olivia, André, Nikki, Thomas & Sem
Blijf op de hoogte en volg Olivia
03 Juni 2010 | Noorwegen, Oslo
Aan de Nederlandse school was gevraagd of wij daarbij wilden zijn om de Koningin met vlaggetjes te verwelkomen. Nou, dat wilde de Nederlandse school dus wel.
Wij kregen allemaal een ereplek vooraan in een speciaal afgezet vak en mochten haar van 1,5 meter afstand verwelkomen. Het protocol liet jammer genoeg niet toe dat ze af en toe zou stoppen voor een praatje of een handje dus we moesten het doen met haar allervriendelijkste glimlach en de opmerking: 'Zitten jullie allemaal op de Nederlandse school? Jullie zien er prachtig uit.'
Daarna stapte ze in de gereedstaande auto en vertrok naar het paleis van de Noorse Koning Harald voor een uitgebreide lunch.
Op de kade stonden overigens ook nog Koningin Sonja, kroonprins Haakon en zijn vrouw prinses Mette-Marit (de Noorse Maxima). Wij hebben ze allemaal van dichtbij mogen meemaken.
Zelf hebben wij natuurlijk heel veel foto's gemaakt en overal stonden natuurlijk paparazzi's. Zo zagen wij ons de volgende ochtend in de krant staan! Nou ja, Andre en Thomas zijn goed te herkennen en Sem heeft een blauw shirt aan en staat in de hoek. Ik stond iets tever naar links en ben van de foto gevallen...
Daarna was er speciaal voor de kinderen (en begeleiders) van de Nederlandse school een rondleiding geregeld op de Hr. Ms. Tromp, het fregat van de Nederlandse marine die de Koningin heeft afgezet in Oslo. Dit schip was net terug uit Somalië waar het op piraten heeft gejaagd.
We kregen een hele interessante rondleing met als toetje een portie friet met bitterballen !! De volwassenen juichten toen harder dan de kinderen.
Op woensdag was er een receptie voor de Nederlanders in Noorwegen. Je kon je daarvoor opgeven waarbij je een kort resume en een kopie van je paspoort moest inleveren.
Klaarblijkelijk waren wij veilig want we hebben een officiële uitnodiging ontvangen. Vanaf 4 uur moesten wij ons melden in het stadhuis van Oslo waarna de Koningin om 5 uur zou arriveren.
Bij aankomst kreeg je een kaart met je naam en beroep/bezigheid/functie die werd voorgelezen door een lakei op het moment dat je naar de Koningin mocht toelopen om haar een hand te geven. Heel officieel allemaal en superspannend. Andre kreeg het nog voor elkaar om tegen haar te zeggen: 'bedankt voor de uitnodiging' terwijl ik niet verder kwam dan een verlegen 'majesteit'. Het was niet toegestaan te buigen of een vraag te stellen. Simpelweg een hand geven en doorlopen. Dat moest ook wel want er waren een paar honderd (!) Nederlanders aanwezig die allemaal in een uur de hand moest worden geschud. Daarna liep de Koningin door de ontvangstruimte waarbij er hier en daar werd gestopt (volgens protocol) voor een praatje. Helaas waren wij niet belangrijk genoeg om daarvoor uitgenodigd te worden. Werken voor een Noors bedrijf helpt niet echt en slecht juf op de Nederlandse school deed het ook niet goed. Onze directeur mocht wel komen voor een praatje...
Al met al een heuse belevenis en we kregen er vandaag bewijs van dat we de Koningin inderdaad een hand hebben gegeven!
Ha det bra!
07 Juni 2010 - 05:43
Jan Willem Broekema:
Stoer zeg! Helemaal gaaf. Je kunt krantenfoto's bijna altijd als (digitaal) origineel opvragen overigens. Zou ik zeker doen, als je dat niet al gedaan hebt.
Groet van de Wallen,
JW -
07 Juni 2010 - 14:21
Tineke:
Wat ziet Olivia er mooi uit in haar ( spaanse?) jurk en Ned schoenen. Moet je vaker doen, staat je goed.
Al met al toch leuk dat jullie "meegedaan" hebben aan dit bezoek. groetjes van de flintjes