Gasthaus Heiligenberg (2)
Door: Olivia, André, Nikki, Thomas & Sem
Blijf op de hoogte en volg Olivia
20 September 2010 | Duitsland, Heidelberg
Omdat er uitaard naast de verjaardag ook wat van Heidelberg gezien moest worden, togen wij op zaterdagochtend naar de Philosophenweg. Heidelberg is van oudsher een bakermat geweest van beroemde Duitse schrijvers, dichters en filosofen. De Philosophenweg is een ongeveer 2 km lange (en zeker in het begin zeer steile) bergpas door de bossen waar volgens de overlevering schrijvers als Goethe en Kleist en dichters als Schiller diep in gedachten verzonken gewandeld zouden hebben.
Vanaf de Philosophenweg heb je een prachtig uitzicht op de 'Altstadt', het 'Schloss' en de vallei.
Zeker een fotomomentje waard.
s'Middags gingen wij met zijn allen naar de 'Königstuhl'. Met zijn 563 meter is dit de hoogste berg van Heidelberg en zijn omgeving. Van hieruit kun je onder meer de Philosophenweg van de andere kant bewonderen. Halverwege deze berg staat ook het beroemde Schloss van Heidelberg.
Een van de redenen dat wij hierheen gingen was dat Nikki voor haar school enkele uren vrijwilligerswerk dient te doen en zij die middag op de Königstuhl samen met haar klasgenoten een deel van een bospad aldus zou gaan schoonmaken.
Terwijl Nikki druk bezig was met puinruimen namen wij de Bergbahn naar beneden. De Bergbahn is een treintje dat van het centrum van Heidelberg tot aan de top van de Königstuhl voert. Met een waanzinnige snelheid (niet echt) boemel je naar beneden zodat je echt de tijd hebt om de omgeving in je op te nemen. Het vereist op meerdere terreinen geduld omdat je op dit korte (hoewel zeer steile stukje) nog twee (!) keer moet overstappen om je doel te bereiken. Afijn, enige tijd later waren wij dan toch beneden om een rondje door de Altstadt te lopen. Op de terugrit naar boven zijn we nog even uitgestapt bij het kasteel, maar de tijd was te kort voor een uitgebreide rondleiding.
Op zondag zijn wij in onze 'achtertuin' gaan kijken. De Heiligenberg herbergt namelijk naast vele m2 bos enkele ruines en gebouwen uit vroeger tijden. Zo bouwde het nazi regime tussen 1934 tot 1935 een reusachtig amphitheater op Heiligenberg voor SS doeleinden. Het theater heet 'Thingstätte' en wordt nog steeds af en toe gebruikt voor bijvoorbeeld zomerconcerten. Het is één van de weinige herinneringen aan de donkerste tijd in de geschiedenis van Heidelberg.
Verder staat er op de Heiligenberg nog een uitzichttoren met een mooi doorkijkje op het kasteel en liggen er de ruines van het St Michael klooster uit 1023. Hoewel het een aardige en steile wandeling betreft is het al met al de moeite waard om eens te gaan kijken.
En toen was het weekend alweer voorbij. Eigenlijk veel te kort voor een eerste indruk van de stad: dus zeker terugkomen!!
Auf Wiedersehen!
19 Oktober 2010 - 11:33
Ineke:
't Was dan wel kort, maar erg geslaagd! Jullie wonen ook nu weer op een prachtige plek!
Groetjes, I