Kerstsfeer en pepernoten
Door: Olivia, André, Nikki, Thomas & Sem
Blijf op de hoogte en volg Olivia
29 November 2005 | Finland, Espoo
Terwijl de Finnen zich opmaken voor Kerstmis (alle tuinen, balkonnen en ramen worden rijkelijk versierd met lampjes) moeten wij nog Sinterklaas vieren. Elke avond wordt trouw het Sinterklaas-journaal gevolgd en gezongen bij de schoorsteen. Helaas kan Zwarte Piet niet elke avond naar Espoo komen maar zo af en toe vinden ze een verdwaald cadeautje. Hun geluk kon niet op toen wij vorige week een brief kregen (van de Nederlandse Vereniging in Finland) dat Sinterklaas tijd heeft gevonden om aanstaande zondag naar Finland te komen. Alle Nederlandse kindjes mogen dan langskomen om de Sint een hand te geven en uiteraard een cadeautje en chocoladeletter in ontvangst te nemen. Ze kijken er echt naar uit.
Ze zijn wel heel erg benieuwd hoe de Sint hier gaat komen... Het zal wel met de boot zijn, want die heeft hij toch!
Ik heb mij laten vertellen dat je de kinderen hier in Finland héél lang gelovig kunt houden; er is immers niemand die het kan verklappen. Toch begint Nikki al wel wat lastige vragen te stellen waar we elke keer maar weer moeten zien uit te komen. Bijvoorbeeld dat 'Sinterklaas er toch elke keer net even anders uitziet' of 'dat hij gewone schoenen aanheeft net als papa'. Nog even en ze heeft het zelf al uitgedokterd.
We moeten wel zelf de hele Sinterklaastraditie in ere houden. Het is niet een typisch internationaal feest waar bijvoorbeeld de school aandacht aan geeft. De kinderen in Finland zijn toch meer bezig met Kerst en de Kerstman. Tenslotte komt de Kerstman uit Finland, in Lapland vlakbij Rovaniemi op de Poolcirkel. Daar is het dorp van de Kerstman dat bestaat uit een werkplaats, een winkel en een postkantoor. Hier kun je kaarten posten met een wel zeer bijzondere stempel: namelijk die van de Kerstman. Volgens onze boekjes een redelijk tot zwaar toeristenoord.
Je wordt momenteel in de winkels en kroegen doodgegooid met "glögi" de Finse Glühwein (bestaande uit rode wijn met onder meer kaneel, rozijnen en amandelen) en met rijstepap (een typische specialiteit die vooral in december wordt genuttigd). De laatste bevat een amandel en degene die hem vindt mag een wens doen.
Vandaag heeft het overigens de hele dag gesneeuwd. Van het weekend was het helemaal ideaal: een pak(je) sneeuw en een blauwe lucht. We konden voor het eerst dit jaar de slee weer uit de garage trekken. Dat hebben we dus ook gedaan. Het hele weekend op de slee (en Nikki 2 meter op langlaufers) gezeten. Sneeuwpoppen gemaakt en sneeuwballen gegooid. Echt lekker! Helaas werd het maandag weer een beetje warmer en is de meeste sneeuw op dit moment weer verdwenen.
Afijn, de hele Kerstsfeer in winterse taferelen (in Helsinki ligt er overigens niet gegarandeerd een dik pak sneeuw met Kerst) gaat dit jaar aan onze neus voorbij. Dit jaar vieren wij kerst in onze korte broek! Voor diegenen die het nog niet wisten: wij gaan de maand december "down under". Een bruiloft (Ruud & Lisa) en familiebezoek vormen de belangrijkste reden om Kerst in Finland met een jaartje uit te stellen.
Wellicht dus een volgend bericht vanuit Australië!
Näkemiin !!
p.s. dus bij deze wensen wij iedereen alvast Fijne Kerstdagen en het allerbeste voor het nieuwe jaar !!
29 November 2005 - 19:37
Merel:
Het afgelopen weekend was het hier in Wageningen en Nijmegen ook ontzettend wit, nog steeds ligt er hier in Nijmegen een klein beetje sneeuw... Dat zal wel onze enige sneeuw van dit seizoen zijn geweest!
Geniet van jullie vakantie, liefs voor allemaal en ook voor jullie de beste wensen voor het nieuwe jaar! -
29 November 2005 - 21:15
Ineke:
geniet nog even van de winter1 en daarna van de zomer !! wij zitten hier nog steeds in de sneeuw, terwijl het verder obijna overal is weggedooid. Veel plezier met jullie Sinterklaasviering! Jammer én leuk dat Nikki al een beetje van haar geloof valt. Geloven die Finse kinderen wel echt in de kerstman? sicces met jullie voorbereidigen voor de reis!
Näkemiin! -
29 November 2005 - 21:19
Jeroen:
Lijkt Nederland wel met die sneeuw! Of moet ik het toch andersom zeggen? Het was hier afgelopen vrijdag en zaterdag op veel plekken goed raak met een hele grote hoeveelheid sneeuw. Gelukkig in onze omgeving niet.
Sneeuw met bergen en heuvels vind ik mooi, en je kunt er nog eens iets leuks mee. In Nederland wordt het al gauw een smeerboel en sta je alleen maar langer in de file. Daarom gaan wij binnenkort ook even van een tropische vakantie genieten. Beetje duiken en niks doen in de zon. Dat zal me vast goed bevallen.
Nog bedankt voor de leuke kaart voor Marjorie. Ja, alweer iemand die de 40 bereikt heeft. Kan ik vast wennen.
Groeten, Jeroen