Relaxen in een Mökki op Putsaari - Reisverslag uit Espoo, Finland van Olivia Lanning-van Noort - WaarBenJij.nu Relaxen in een Mökki op Putsaari - Reisverslag uit Espoo, Finland van Olivia Lanning-van Noort - WaarBenJij.nu

Relaxen in een Mökki op Putsaari

Door: Olivia, André, Nikki, Thomas & Sem

Blijf op de hoogte en volg Olivia

17 Augustus 2006 | Finland, Espoo

Terve,

Omdat het waarschijnlijk ons enige vrije weekend zou zijn (de hele zomer zouden wij gasten hebben), gingen wij het weekend dat opa en oma Lanning in Finland naar hun huisje gingen zelf ook naar een huisje.

Het blijkt namelijk dat Kemira Growhow (Andre's werkgever) zelf over een aantal huisjes in Finland beschikt. Deze huisjes staan in principe ter beschikking van clienten van kemira Growhow maar voor ons was een uitzondering gemaakt. Waarschijnlijk omdat het toch dat weekend vrij was en omdat wij geen Finnen zijn. Een en ander is ook pas op de dag ervoor geregeld.

Afijn, het huisje lag op Putsaari, een eilandje voor de kust bij Uusikaupunki (geweldige naam). Het eiland is ongeveer 3.8 km lang en 1.4 km breed en ligt ongeveer 13 km uit de kust.
Uusikaupunki ligt op ongeveer 2,5 uur rijden van Helsinki ten westen aan de zee (boven Turku voor de kenners). Omdat er geen brug of pont naar het eiland gaat (het eiland is verlaten afgezien van de mensen die er een huisje hebben) was er door Kemira Growhow een bootje geregeld die ons speciaal zou overzetten.

De locatie bleek perfect. Aan een kleine inham (dus met een rustige zee) lag het huisje. Aan de buitenkant zag het er veelbelovend uit: eigen steiger, eigen strandje, geen andere huisjes in de nabije omgeving, een grote veranda en een mooi uitzicht.
Binnen zag het er wat eenvoudiger uit: 1 kamer met 1 groot dubbel stapelbed (dus 2 onder en 2 boven), een tafel met houten bank en een keukenkast. Daarnaast een aparte sauna (hoe kan het ook anders). Er was geen water in huis. Dat moest buiten bij een pomp worden gehaald. Ook de sanitaire behoeften diende in een speciaal daarvoor bestemd poephuisje buiten te worden gedaan (waren wij even blij dat er geen sneeuw lag). Gelukkig was er wel electriciteit zodat er een ijskast en een kookplaat in werking kon worden gezet.

Wilde je douchen dan ging dat als volgt: eerst zet je de sauna aan. Dat wil zoveel zeggen als dat je zorgt dat er genoeg hout wordt gestookt zodat het daar een beetje warm wordt. Daarna pomp je buiten een flinke hoeveelheid water in emmers. Deze emmers zet je in de sauna. Een deel van het water giet je in een speciaal daartoe geschikte emmer en vervolgens wacht je een uur. Dan kleed je je uit in het saunahok, gaat op een houten vlonder staan (of eigenlijk gewoon de buitenvloer) en giet het aldus warm geworden water met kleine bekertjes over je heen. Je begrijpt dat er bij een dergelijk bewerkelijk proces niet echt veel door ons werd gedoucht. We spongen liever in de ijskoude zee !?

De door de Finnen zo de hemel in geprezen mökki is dus niet meer dan een veredelde stacaravan. Daar heb je meestal ook geen water en doe je je behoefte elders.
In het schriftje dat daar lag werd de mökki door verschillende Finnen waarschijnlijk opgehemeld want er stonden verschillende enthousiaste tekeningen van vissers, de enorme vissen die gevangen werden en BBQ's. Wat er precies stond konden wij helaas niet lezen. Wij begrijpen dat wij überhaupt de eerste buitenlanders zijn die gebruik van de mökki hebben gemaakt.

Aangezien het superlekker weer was hebben wij ons prima vermaakt. De kinderen vonden het stapelbed geweldig, gingen heel vaak buiten in het hokje plassen (al was het alleen maar om er elke keer een schepje zand op te mogen strooien) en hebben zich prima met het water vermaakt.

Verder was het er superstil. Geen boot, geen mens hebben wij gezien. Wel hoorden wij in de verte af en toe stemmen wat wel zo fijn was als je bedenkt dat het een eiland is waar je zonder boot verder niet af komt. En onze boot zou op zondag ons pas weer komen ophalen.

Afijn, misschien dat we er nog eens naartoe mogen.

Näkemiin.

• 18 Augustus 2006 - 06:49

Tineke:

Foto 1 is inderdaad veelbelovend!Als ik je verhaal lees hebben jullie het - mede dank zij het mooie weer - heel goed gehad en je slotwoorden doen denkenn dat het naar meer smaakt.
    Ik heb genoten van de foto van Sem in de emmer!