Moominworld - Reisverslag uit Espoo, Finland van Olivia Lanning-van Noort - WaarBenJij.nu Moominworld - Reisverslag uit Espoo, Finland van Olivia Lanning-van Noort - WaarBenJij.nu

Moominworld

Door: Olivia, André, Nikki, Thomas & Sem

Blijf op de hoogte en volg Olivia

21 Augustus 2006 | Finland, Espoo

Terve,

Tussen alle gasten door vonden we ook nog even tijd om een bezoek te brengen aan Moominworld. Moominworld ligt in Naantali (daar waren wij vorig jaar met Daan en Luuk een paar dagen op vakantie maar toen was het nog gesloten), ongeveer 1,5 - 2 uur rijden van Helsinki.

De Moomintrol was lang geleden verzonnen door de Finse schrijfster Tove Jansson. Al snel werden de verhalen ongelooflijk polulair en er volgden vele andere. Samen met haar broer Lars die de tekeningen verzorgde heeft ze vele boeken geschreven. De verhalen zijn inmiddels in meer dan 30 talen vertaald en bewerkt voor toneel, radio en t.v.
Toen de bedenker van de Moomin tekenfilm het eiland Kailo bezocht (voor de kust van Naantali) realiseerde hij zich dat dit eiland een ideale woonplaats voor de Moominfamilie zou zijn en creëerde in 1993 Moominworld, een pretpark voor Moominliefhebbers.

De Moomins hebben een geheel eigen maar altijd positieve kijk op het leven. De familie Moomin woont in een bosbessenblauw huis met vijf verdiepingen dat staat in een paradijselijke vallei. De familie Moomin bestaat uit Moomintrol zelf (ieders favoriet) die op de bovenste verdieping woont. Daarvandaan kan hij met een ladder naar beneden klimmen. Moomin is heimelijk verliefd op Snorkmaiden (zie verder) en vindt het heel leuk om samen met Snufkin (zie verder)die hij heel erg bewonderd te vissen.
Dan heb je Moominmama, te herkennen aan het rood met witte schort en zwarte handtas. Mamma Moomin vindt altijd overal een oplossing voor en is een geweldige kok (in het bijzonder van pannekoeken en frambozenjam). Tenslotte is daar Moominpapa. Hij houdt van zee en stormen en vertelt graag verhalen over zijn avonturen. Hij is altijd bezig om zijn memoires op te schrijven maar dat komt nooit af.

Dan is er nog Little My. Een heel erg klein en ondeugend meisje die vooral aan Moominmama veel problemen geeft. Sniff, een soort van kangoeroe zonder buidel, die van glimmende dingen houdt en de grootste bangerd van de Moominvallei is. En er is Snufkin, de grote avonturier van de vallei met een philosophische levensinstelling. Hij spendeert het grootste deel van zijn tijd vissend en op zijn mondharmonica spelend.

Tenslotte Snorkmaiden. Een romantisch en vrouwelijk karakter dat een gouden ring om haar enkel draagt. Een goede vriendin van Little My en een hopeloze dagdroomster over haar prins op het witte paard.

Verder zijn er nog verschillende karakters (trollen en monsters) die in sommige verhalen komen opdraven.

In Moominworld staat het bosbessenblauwe huis van de Moomins dat je kunt bezoeken, het huis van Sniff, de boot van Moominpapa, het vakantiehuis, etc. Verder is er een heus Moomin postkantoor met eigen postzegel en velerlei eet- en snuisterijen winkeltjes.
Er is ook een groot theater waar korte voorstellingen met dans en muziek worden gegeven. Dus een beetje als Disneyworld maar dan kleinschaliger.

De Britse krant Idependent on Sunday heeft het park recent uitgeroepen tot het 4de beste themapark van de wereld (!) en de vereniging van Finse reisjournalisten (?) heeft het park aan het begin van het jaar uitgeroepen tot de beste attractie/reisbestemming van Finland.

Hoewel onze kinderen niet zijn opgegroeid met Moominverhalen was het een ontzettend leuk park om te bezoeken. Alle karakters lopen er ook in het echt rond en komen iedereen knuffelen en een hand geven. Verder is er een hoop te zien en te doen.

Ook is Naantali een leuk plaatsje, maar dat hadden wij vorig jaar al geschreven.

Näkemiin

• 21 Augustus 2006 - 11:12

Tineke:

Wat een productiviteit leg je nu aan de dag! We kunnen merken dat het gastseizoen over is. Moet je nu elke avond voorlezen uit het moominboek?
    Groetjes aan iedereen van Tineke en Gerhard