Hotel Riilahdentie (11)
Door: Olivia, André, Nikki, Thomas & Sem
Blijf op de hoogte en volg Olivia
20 September 2006 | Finland, Espoo
Onlangs hadden wij onze (voorlopig) laatste gasten van het seizoen in Hotel Riilahdentie. Ineke (André's zus) kwam met haar twee dochters Merel en Myrthe voor een week langs.
Aangezien de school voor alle kinderen alweer was begonnen hadden we een aangepast sightseeing schema opgesteld. Zo gingen we op woensdag eerst de directe omgeving van Hotel Riilahdentie verkennen. Bij ons aan het einde van de straat ligt een leuk bos. In de winter een ideaal langlauf parcours en in de zomer een leuk wandelrondje (ofwel met een kinderwagen, joggend of met nordic walking sticks). Tussendoor kun je op een paar plekken van de wandelroute afwijken en een uitzichtpuntje naar de zee bezoeken. Waar wij wonen ligt enigszins op een schiereilandje zodat je aan beide kanten zee hebt. Nu lijkt dat geen echte zee omdat er allerlei eilanden voor de kust liggen; er is geen 'wijds' uitzicht ofzo. Maar een leuk uitzicht heb je wel!
Op donderdag gingen wij naar Helsinki. Rondje Kaivopuisto park, Domkerk, Kauppatori plein en Esplanade. Ik heb de dames daarna alleen achtergelaten ondat Sem weer van school moest worden gehaald. Ze hebben toen zelf het rondje afgemaakt. Bij het Ateneum museum (met Finse schilderkunst) heb ik ze later weer opgepikt. Op vrijdagochtend hebben wij de rotskerk en het Sibeliusmonument bezocht. Een prima combinatie om samen te bezoeken omdat deze bij elkaar in de buurt liggen en net iets verder uit het centrum liggen.
De collega van André met het huisje in Jämsä (zie het bezoek van Linda en Lieke in mei van dit jaar) had wederom aangeboden dat wij van zijn huisje gebruik konden maken. Daar gingen wij ook nu weer graag op in; het is een leuk huisje, groot genoeg voor 8 personen, van alle gemakken voorzien en echt in typisch Fins landschap gelegen. Bovendien was het superweer. Op vrijdagmiddag gingen wij dus met zijn allen in 2 auto's naar Jämsä voor het weekend. Jämsä ligt op zo'n 2,5 uur rijden van Helsinki. Aldaar hebben wij lekker niets gedaan. Niet zo verwonderlijk want een Finse vakantie bestaat uit 'nietsdoen'. Beetje vissen, beetje varen en (veel) naar de sauna gaan zijn de ingrediënten voor een typisch Finse vakantie in de natuur.
Op de terugweg hadden wij met een vriend van Myrthe in Lahti afgesproken. Deze jongen heeft ons toen in een paar uur tijd alles laten zien wat Lahti de moeite waard maakt om te bezoeken: de Ristinkirkko ofwel the church of the cross (in 1978 ontworpen door Alvar Aalto) de Sibeliushal (een geheel uit hout opgetrokken concertgebouw bij de haven) en de drie enorme skischansen. Lahti is een van de bekendste winstersportplaatsen van Finland. De drie schansen van respectievelijk 50, 70 en 90 meter, kunnen worden bezocht. Er is een platform gemaakt op de hoogste schans vanwaar je een geweldig uitzicht over omgeving hebt naast het verpletterende zicht op de afdaling zelf. Ik zie mij daar nog niet vanaf gaan...
Lahti is overigens ook de stad waar de voetballer Jari Litmanen vandaan komt; de man waarnaar wij onze boordcomputer hebben vernoemd.
Terug in Helsinki hebben Ineke, Merel en Myrthe op maandag een dagje Tallinn gedaan. Even met de supersnelle boot (1,5 uur) op en neer om een bezoek te brengen aan de hoofdstad van Estland. Wij hebben dat vorig jaar oktober gedaan en het is echt een aanrader.
Kortom een drukke week. Zowel voor ons als voor Ineke, Merel en Myrthe. Wij hebben veel gezien en gedaan.
We hebben net gehoord dat het Ineke zo goed is bevallen dat ze volgend jaar maart nog een keer terugkomt om Espoo in de sneeuw te komen bewonderen... LEUK.
Näkemiin.
25 September 2006 - 08:43
Merel:
Ik vond het ook zeer geslaagd, erg leuk om te zien hoe jullie daar wonen, hoe de kinderen hun scholen bezoeken en hoe een typisch Fins weekend eruit ziet! En natuurlijk veel lof voor supergids Olivia!