Ola España - Reisverslag uit Espoo, Finland van Olivia Lanning-van Noort - WaarBenJij.nu Ola España - Reisverslag uit Espoo, Finland van Olivia Lanning-van Noort - WaarBenJij.nu

Ola España

Door: Olivia, André, Nikki, Thomas & Sem

Blijf op de hoogte en volg Olivia

21 Augustus 2007 | Finland, Espoo

Terve.

De Finse zomer is ofwel supermooi en warm ofwel superwisselvallig met veel mooie dagen maar ook met veel bewolking en regen. Tot zover niets nieuws.
Om toch verzekerd te zijn van een warme zomervakantie hadden wij een reis van drie weken geboekt naar Spanje. Super!
Drie weken in een villa met zwembad in de omgeving van Girona (ongeveer 100 km ten noorden van Barcelona).

Tegenwoordig vliegen de low-budget maatschappijen direct van Helsinki op een aantal interessante plaatsen zodat wij in een uur of 4 eenvoudig van Espoo naar Barcelona konden vliegen

De eerste week zaten wij samen met Daan, Luuk, Evie en Seph. Goede vrienden, een groot huis met BBQ en zwembad, prima eten, lekker weer... wat wil een mens nog meer? Kortom genieten. In tegenstelling tot onze week van vorig jaar waar wij eigenlijk niet meer van de omgeving hadden gezien dan de plaatselijke bakker en supermarkt hadden wij deze keer toch beduidend meer tijd uitgetrokken voor de omgeving. Waarschijnlijk omdat Girona op minder dan 10 minuten rijden lag en ook een hele aantrekkelijke stad bleek te zijn.

De oude wijk van Girona is behouden gebleven en combineert goed met het moderne leven, want overal in de nauwe steegjes en binnenplaatsen uit de Middeleeuwen zijn moderne winkels en leuke restaurantjes te vinden. Het is geen worder dat Girona jarenlang werd verkozen tot de beste plaats om in te wonen in Spanje.

Het historische gedeelte van de stad bevindt zich op de steile heuvel "Caputxins", maar de rest van de stad ligt op vlak terrein. Overblijfselen van de muren die vele aanslagen tegenhielden zijn nog steeds te vinden. Zo'n beetje het gehele gedeelte is te bewandelen waardoor je een aardig overzicht op het oude gedeelte krijgt. Verder is er een prachtige gotische kathedraal, die vroeger als moskee gebruikt werd door de Moren.
Eén van de mooiste pleinen in de stad is wel het "Plaza de la Independencia", een sfeervol plein vol met terrasjes en restaurants waar wij dan ook onze "cortados" hebben gedronken.
Een karakteristiek beeld van Gerona zijn de 'hangende' gebouwen aan de rivier de Onyar en de bruggen die deze rivier oversteken.
Kortom een leuke stad om doorheen te slenteren ter afwisseling van het zwembad.

Het is fijn dat de kinderen elkaar weer even wat langer hebben gezien en meegemaakt hoewel ze dat - op Nikki en Thomas na - wellicht alweer vergeten zijn. Wij hebben in ieder geval genoten van de avonden dat de kids in bed lagen en wij naast de BBQ menig flesje rosé soldaat gemaakt hebben.

De tweede week was onze afwisseling van het zwembad een trip naar het middeleeuwse stadje Besalú. Op de folder stond het leuk aangegeven maar in de praktijk viel het een beetje tegen. Wel leuke kleine, smalle straatjes maar overal waar je naar binnen wilde (klooster, kerk, badhuis) moest je betalen voor 2 minuten licht. Oftewel je kon er eigenlijk helemaal niet naar binnen, maar mocht het dan wel zien mits je daar 2 euro voor betaalde! Grote nep dus.

De derde week gingen wij naar een ander huisje dat aan de kust lag, in Platja d'Aro. Een supertoeristische plaats waar wij gelukkig niet veel van meekregen omdat ons huisje iets verderop tegen de berg aanlag. Het enige voordeel voor ons als niet-meer-in-Nederland-wonende-Nederlanders was dat wij er ongegeneerd konden genieten van een frietje speciaal en een kroket!! Dat kroketje is toch wel iets dat wij af en toe missen in Finland.

Omdat de kustlijn in Noord-Spanje prachtig is; je vindt er overal steile rotsformaties en ook kleine baaitjes met moeilijk bereikbare edoch idyllische strandjes, hadden wij 1 dag een bootje gehuurd om een en ander vanaf het water te bekijken. Met deze powerboot zijn wij van Platja d'Aro naar het Noorden gevaren waar de "Illes Medes" liggen. Dit zijn zeven kleine 'eilandjes' die in 1985 tot beschermd gebied zijn verklaard vanwege de zeldzaam rijke onderwaterflora- en fauna. Met een duikbril kon je daarom ook de meest fantastische vissen zien.
Een leuke trip die zeer de moeite waard was.

Na drie lekkere weken dus weer huiswaarts. Thuisgekomen bleken onze Finse buren hun huis te gaan verhuren aan een Duitse ambassade-familie. Krijgen wij dus binnenkort internationale buren.

Näkemiin.

• 22 Augustus 2007 - 19:00

Merel:

Dat klinkt als een heerlijke vakantie!