Skivakantie in Lapland
Door: Olivia, André, Nikki, Thomas & Sem
Blijf op de hoogte en volg Olivia
18 Maart 2008 | Finland, Espoo
Traditioneel is week 8 hier de skiweek. Wij hadden eerst het idee - nu de winter hier zo brak is - om een weekje naar de zon te gaan. Echter, met ons waren dat nog zo'n paar miljoen Finnen van plan zodat er voor diegenen die pas op het allerlaatst bedenken dat zij weg willen (wij dus) geen enkele vliegtuigstoel meer te vinden is.
Dan maar de voorjaarsvakantie in Finland doorbrengen...
Nu bood Andre's voormalige baas aan dat wij wel gebruik mochten maken van zijn möki in Ylläs, Lapland.
Op circa 150 kilometer boven de poolcirkel ligt het wintersportgebied van Ylläs dat uit zeven bergen en twee dorpen (Äkäslompolo en Ylläsjärvi) bestaat. Naast het alpine skigebied op de berg zelf (een berg van welgeteld 700 meter!) voert een uitgestrekt netwerk van langlaufloipes door het schitterende natuurlandschap, dat deel uitmaakt van het Ylläs-Aakenus Nationaal Park.
Wij hebben een geweldige week gehad! Skieën in Lapland is een enorme ervaring op zich. In Ylläs lag meer dan een meter sneeuw en omdat het zo'n milde winter is hadden wij niet die extreme temperaturen die je daar normaal gesproken aantreft. Bij ons in de skiweek was het slechts -4 tot -6 C overdag. S' nachts werd het wel -20 C maar daar had je dan niet zoveel last van. Slechts 1 dag bleef het kwik steken op -12 C maar toen gingen wij gewoon wat eerder naar huis.
Al die kou en sneeuw samen met die vele bomen geeft een heel speciaal plaatje aan het Finse skilandschap. Overal zie je bevroren witte bomen wat een heel sprookjesachtig effect heeft zowel op de piste als ernaast.
Voor de kinderen was Lapland ideaal. Ze konden alle pistes af (nou ja, behalve die ene zwarte dan). Dus met hun net verworven skivaardigheden in Peuramaa konden ze elke dag oefenen. Wij hebben daar nog 1 les voor ze geboekt maar eigenlijk zijn ze de hele week zelf of met een van ons op pad geweest. De ander moest bij Sem blijven. Maar die had het prima naar zijn zin in de speeltuin. Ook zo typisch Fins: aan de voet van de pistes was een speeltuin voor de niet skiërtjes en een sleetjeshelling. Uiteraard naast een beschutte BBQ plaats met een altijd brandend vuurtje.
Het huisje was helemaal perfect. Helemaal opgebouwd uit boomstammen. Ik had het zo willen kopen! Vrij uitzicht op de skipiste en vlakbij langlaufloipes maar geen enkel huis in de buurt.
Het enige nadeel van de vakantie was dat wij de trip naar Lapland met de auto moesten maken. Een ritje van zo'n 12 uur. Maar met een overnachting ging dat eigenlijk best goed. Zo zie je ook nog eens wat van Finland: bos, bos en nog meer bos.
Wij hebben wel de kans gekregen om onderweg te stoppen in Kemi. In deze havenstad wordt namelijk elk jaar een sneeuwkasteel opgebouwd met een heus restaurant en hotel. Helaas was het volgeboekt want een overnachting in een kamer van sneeuw en ijs had ons wel leuk geleken...
Näkemiin.
18 Maart 2008 - 20:13
Tineke:
het weerbericht hier voor de paasdagen was nb een waarschuwing voor een mogelijke witte pasen. Laat het maar bij jullie sneeuwen, jullie weten de lol ervan uit te buiten! -
03 Mei 2008 - 15:47
Opa:
op de sateliet zag ik net dat het nu 21 graden is bij jullie, wel een verschil met deze foto's.