Sauna-perikelen - Reisverslag uit Espoo, Finland van Olivia Lanning-van Noort - WaarBenJij.nu Sauna-perikelen - Reisverslag uit Espoo, Finland van Olivia Lanning-van Noort - WaarBenJij.nu

Sauna-perikelen

Door: Olivia en Andre

Blijf op de hoogte en volg Olivia

14 Maart 2005 | Finland, Espoo

Terve,

We worden al een beetje Fins. Dat wil zeggen dat het al een beetje een gewoonte wordt voor ons om elk weekend met de hele familie (afgezien van Sem) in de sauna te zitten. Uiteraard hebben wij onze eigen sauna. Geen huis is hier in Finland te vinden zonder een eigen (of gedeelde) sauna.

Een Fins saunabezoek gaat als volgt: Je begint met een korte douchebeurt. Daarna ga je lekker in de sauna zitten. Die van ons is rond de 70 C. Volgens Finse begrippen koud, maar ja je moet ergens beginnen. Wanneer je het niet meer lekker vindt (of wanneer je het bier hebt zien staan dat je zelf even van tevoren hebt klaargezet) stap je er even uit, neemt een douche, een slok en/of een hapje van het een of ander, en het ritueel begint weer van voren af aan.

De Finnen houden dit gerust een hele avond vol. Wij Lannings hebben het er - als gezinnetje - na een biertje en wat snackjes toch wel even mee gehad. Toch nog niet voldoende ingeburgerd dus.

Thomas en Nikki vinden de sauna overigens helemaal geweldig (of zou het het drinken en de hapjes zijn die er ook voor hun klaarstaan ....?). Ze zijn de hele tijd in touw met houten emmers met water (eigenlijk bedoeld om het vuurtje wat op te 'stoken') en houten pollepels. Het komt er eigenlijk voor hun op neer dat het 1 groot waterfestijn wordt elke keer. Maar ja, ze hebben lol, rode wangen van de warmte en weten precies wanneer ze het te warm of niet meer lekker vinden.

Met Sem hebben we het nog niet geprobeerd omdat hij nog niet kan aangeven wanneer de warmte niet meer lekker is. Hij zou uiteraard kunnen gaan huilen maar hij wordt waarschijnlijk door alle activiteiten van de andere kids 'zoetgehouden' en zou het daardoor te warm krijgen.
Finse kinderen gaan overigens ook pas als ze kunnen aangeven of ze het lekker vinden.

Overigens hebben we dit saunabezoek altijd wel verdiend: alvorens van de warmte te genieten hebben we dan gelanglaufd (zoals afgelopen weekend: een rondje lang om een eiland gelaufd), gesleed, gewandeld of iets anders in de koude buitenlucht gedaan.

Overigens hebben we gisteren van de buren gehoord dat we nog snel moeten genieten van de sneeuw, want eind maart/begin april zou het merendeel van de sneeuw hier in het zuiden alweer weg zijn.

Nou dan mag het nog wel even warm worden ....

Vanuit Espoo:
Nakemiin,
Andre en Olivia

• 24 Maart 2005 - 06:02

Merel:

Klinkt erg goed allemaal! Ik zag trouwens dat het ook bij jullie overdag al "warm" begint te worden?