Schoolgaan in Finland
Door: Nikki en Thomas
Blijf op de hoogte en volg Olivia
31 Maart 2005 | Finland, Espoo
Wij (Nikki en Thomas) gaan hier naar een internationale school: The International Childcare and Education Centre. Aan de buitenkant zie je helemaal niet dat het een school is. Dat komt omdat de school op de eerste verdieping is en omdat er ook allemaal bedrijven in het gebouw zijn. Je moet op een bel drukken en dan doet de juf de deur voor je open. Dan loop je een grote trap naar boven en dan moet je weer op een bel drukken. Dan wordt de deur door de juf opengedaan.
Op onze nieuwe school spreken ze Engels. In het begin vonden wij dat wel heel erg moeilijk want we verstonden onze nieuwe juffen en meester en de kinderen helemaal niet. Nu weten wij inmiddels een paar woordjes en begrijpen wij al een beetje wat ze bedoelen. We weten al wat 'good morning' betekent en 'bye' en 'snack time' en 'everybody' en 'rainbow'. Nikki kan al tot 20 tellen en Thomas weet al een aantal kleuren in het Engels.
De kinderen op de nieuwe school komen uit allemaal verschillende landen: Engeland, India, Duitsland, USA, China en nog meer landen. Er zijn ook een paar Finse kinderen bij. Iedereen leert en spreekt Engels.
We beginnen elke dag met de 'circle'. Dan zitten we in een kringetje en zingen wat liedjes en mogen we vertellen wat we hebben gedaan. Ook noemen we zelf onze namen op. Dan zeg je je naam en dan klap je daarbij in je handen. Ni-kki is bijvoorbeel twee keer klappen. Nadat je je naam hebt gezegd zegt iedereen ook jouw naam en klappen ze ook erbij in de handen. Daarna tellen we in het Engels hoeveel kinderen er zijn.
We gaan spelen (Thomas' klas= preschool), knutselen, een opdracht doen (Nikki's klas= school), samen een spel doen, een verhaal lezen, of we gaan buiten spelen. Het is hier nog steeds een beetje koud maar toch gaan we elke dag buiten spelen. We spelen buiten tot -10C. Bij -11C vinden ze het te koud (!). We hebben natuurlijk wel hele warme pakken aan. Wij hebben een echt skipak aan, sneeuwschoenen, een muts, sjaal en sneeuwhandschoenen als we naar buiten gaan. Als het erg koud is moeten we soms een extra trui aan. Het duurt wel even voordat iedereen is aangekleed.
In Nikki's klas hebben ze een systeem van 'pegs'. Dat zijn wasknijpers met een plaatje. Iedereen heeft zijn eigen wasknijper met een plaatje. S'ochtends mag je jouw drie pegs ergens ophangen bij een activiteit die je die dag of die ochtend wilt doen. Bijvoorbeeld: bij de kleurtafel hangt een waslijntje waar je dan de knijper op kunt hangen als je die dag graag wilt kleuren. Evenzo bij de knutseltafel, de puzzeltafel, de verkleedhoek, etc etc.
Als we 'snack time' hebben dan gaan we wat drinken (sap, water of melk) en krijgen we wat te eten. Dat hoeven we niet zelf mee te nemen dus het is een verassing wat voor 'snack' er elke dag bij is. De ene keer is het appel, een andere keer een cracker of een boterham met kaas. Tussen de middag eten de kinderen hier warm. De kinderen nemen een lunchtrommeltje mee met eten dat in de magnetron op school wordt opgewarmd. De kinderen eten rijst of spaghetti of een pizza of andere dingen waarvan we niet weten wat het is. Aan warm eten tussen de middag zijn wij nog niet gewend dus wij eten gewoon onze boterhammetjes op die we van thuis meenemen. We hebben een speciaal lokaal waar wij onze lunch opeten.
Om 16.00 uur komt mama ons weer ophalen. Meestal zijn we dan nog een verhaaltje aan het lezen of aan het buiten spelen.
Nikki en Thomas
02 April 2005 - 07:57
Daan:
Hallo Nikki en Thomas,
Wat zijn jullie gezellig aan het schrijven (leren jullie dat ook al op school?). Ik heb jullie berichtje in de NRC ook gelezen. Leuk hoor!
Liefs, Daan -
05 April 2005 - 07:51
Heleen:
Wat leuk om te lezen het bij jullie gaat op school. Ik wens jullie heel veel plezier in Finland en ik hoop dat jullie snel al een beetje gewend zijn daar.
Hartelijke groet, ook aan jullie ouders,
Heleen -
05 April 2005 - 20:42
Julia Stokkel:
Hallo Nikki en Thomas,
Sinds kort heb ik ook een eigen e mail adres thuis.
Leuk om te horen hoe het met je gaat in Finland.
In Nederland is het al echt lente, en speel ik veel buiten.
Op school hebben we een sponsorloop gehad, en geld ingezameld voor het opknappen van het schoolplein.
Binnenkort hebben we sportdag, en ik vind het jammer dat je daar niet bij bent.
Dikke kus van Julia. -
05 April 2005 - 20:49
Ellen:
Dag Nikki en Thomas,
Spannend zeg, zo'n nieuwe school. Toen ik klein was heb ik ook op een Engelse school gezeten en ik vond het hartstikke leuk. Ook met veel andere kindjes uit allerlei landen. Ik heb nog steeds een griekse vriendin die ik toen heb leren kennen. Ik moest toen een uniform aan, jullie ook?
Veel plezier daar in Finland, groetjes aan Pappa en Mamma,
Ellen -
11 April 2005 - 11:20
Merel:
Nu ben ik nog vergeten om dat stuk van Nikki te lezen... Misschien dat jullie het kunnen doormailen? Ik ben er wel benieuwd naar namelijk! -
12 April 2005 - 20:51
Annemieke Nijhof:
Wat een leuk verhaal deze keer, ik herken veel dingen van de school van Koen en Femke in Gouda. Leuk dat jullie zo'n kijkje in je leven geven. Ik hoop dat het met jullie allen goed gaat, maar de foto's spreken voor zich!
Annemieke