Thomas zijn eerste tand eruit
Door: Olivia, André, Nikki, Thomas & Sem
Blijf op de hoogte en volg Olivia
14 Maart 2008 | Finland, Espoo
Wij hebben de dag genoteerd: op 18 januari viel Thomas zijn eerste melktand (aan de onderkant) eruit. Hij is nu officieel aan het wisselen.
De nieuwe tand zat er al onder en duwt nu ook de andere voortanden een beetje opzij. Het ziet er een beetje raar uit zo'n mond met scheve tanden. De rest zit ook los maar wil er steeds nog maar niet uit. Afijn, Thomas was heel trots op zijn gat en heeft nu ook een eigen tandendoosje.
Bij Nikki kunnen wij duidelijk merken dat de melktanden 'op' aan het raken zijn. Er beginnen stukjes af te raken van haar melkkiezen. Beetje vervelend want caries gaat 10 keer sneller in melktanden zitten dan in gewone tanden (heb ik mij hier door de tandarts laten vertellen). Bij een van de afgebroken kiezen was er aldus een gaatje ontstaan. De tandarts heeft het wel gevuld maar dat ging niet geheel vlekkeloos. Nikki heeft zeker 3 keer in de tandartsstoel moeten plaatsnemen! Dan weer was de boel ontstoken en dan weer viel de vulling eruit. Gelukkig viel een en ander wel mee en kan Nikki er nog een beetje lachend over vertellen. Je krijgt hier in de tandartsstoel een zonnebril op en luistert naar kabbelende muziek. Als je niet beter zou weten zou je je zo op het strand wanen...
Nu nog op naar de prik. Het was een hele uitzoekerij om de kijken of Finland en Nederland dezelfde vaccinaties aan kinderen geven. Omdat wij - toen Nikki 6 jaar was - er vanuit gingen dat wij weer in Nederland zouden zijn als Nikki 9 jaar was, hebben wij de Finse DKTP/BMR inenting op 6-jarige leeftijd laten zitten. Het is tenslotte makkelijker om het Nederlandse systeem te blijven volgen. Hetzelfde geld nu ook voor Thomas. Omdat nu echter niet meer zeker is dat Nikki met haar 9e in Nederland zit, moeten wij die DKTP/BMR prik toch maar hier gaan halen. Ik heb al met de dokter om de tafel gezeten om te kijken of een en ander overeenkomt. Het blijkt dat wij in Nederland toch meer prikken (6) krijgen dan in Finland (4) terwijl de inhoud toch overeenkomt.
Nikki kan aldus volgens de dokter haar reguliere vaccinaties nu toch hier krijgen en hoeft daar niet speciaal voor terug naar Nederland. Dat scheelt weer.
Näkemiin.
16 Maart 2008 - 21:18
Tineke:
ik hoop dat Nikki geen tandartsenangst krijgt zoals wij als kinderen allemaal in meer of mindere mate hebben meegekregen. Ook Yara heeft al enkele malen de tandarts moeten bezoeken. Laat Thomas maar trots zijn op zijn tandendoosje -
18 Maart 2008 - 18:54
Opa L.:
je moet eens aan papppa vragen, Thomas, om je zijn melktanden te laten zien. Ik heb ze hem onlangs gegeven, zeker een stuk of vijf. Love for everybody, opa